Här kan du lära dig en massa nya ord som används i filmvärlden, till exempel på biografen eller filminspelningen.

Biosalong: Det är här magin sker. Ett stort rum med sköna fåtöljer och bra film på stora vita duken.
Filmduk: Till skillnad från TV  och datorn så visas inte filmen på en skärm, utan den projiceras (se nedan) från ett rum bakom salongen, på en stor vit duk.
Projicera: Att med en stark ljusstråle skicka ut filmbilden på duken.
Projektor: Den apparat som filmen visas från i ”projektorrummet” bakom salongen. Nästa gång du är på bio, titta bak så ska du se att det finns fönster där som filmen lyser - projiceras -ifrån.
Repertoar: På en biograf är repertoaren grunden. Det är filmprogrammet. Repertoarfilm är filmer som visas flera gånger, vissa varje dag.
Foajé : Rummet utanför biosalongerna där vi säljer biljetter och hittar på roliga saker efter filmen.
35mm: Förutom ett mått, så är det i filmvärlden den gamla typen av film som visades på långa rullar. Varje bild är sitt eget foto, och 24 bilder skapar 1 sek film. Filmremsan var 35mm bred. På Juniora har vi inga 35mm projektorer igång ännu, men när vi får det ska vi visa er fantastiska filmer från förr som inte finns digitalt. De gamla filmrullarna ger en speciell känsla till filmen.
DCP: När filmer nu kommer till biografen så är det på hårddiskar, som till en dator. Filmformatet vi använder kallas DCP.
Regi /regissör: Regissören är den som bestämmer och visar skådespelarna och fotografer hur en filmscen ska vara eller se ut.
Producent: Producenten jobbar med att få in pengar till att göra filmen, vilket kallas för finansiering, och att allt ska fungera när filmen spelas in.
Manus: Innan en film filmas, så skrivs ett manus som berättar hur allt ser ut och vad som sägs. Lite som en bok.
Repliker: Meningar som skådespelarna ska säga i filmen, eller på teatern,
Distribution: Ett knepigt ord som ungefär betyder spridning av film. En distributör ser till att en film får visas i Sverige och att alla biografer får information och den faktiska filmen innan den ska visas.
Spelfilm: En film med skådespelare, oftast påhittade karaktärer och inövat prat (repliker). 
Dokumentär: Film som är ”på riktigt”. De som är med i filmen är sig själva och pratet är inte bestämt innan.
Animerat: Tecknad film
Är det några andra ord från filmvärlden som du tycker borde vara med, eller som du inte vet vad de betyder? Skicka ett meddelande till oss via Tyck till om biografen, och berätta vilka ord vi bör ta med för att förbättra ordlistan!

Instagram

Pyssel

Juniora Play